Bekende Muiders over Muiden

Directeur Horeacagroep Muiderberg Ron Bot
“Heerlijke stad om in te vertoeven”
Muiden straalt de romantiek uit van het oude Nederland. Het is een heerlijke stad om in te vertoeven. Dat komt door de kleinschaligheid en het prachtige centrum. En het water ruikt hier haast zilt,’’ zegt Ron Bot die in 1987 voor het eerst kennismaakte met Muiden. “Het meest bijzondere is dat je dicht bij de grote steden zit maar hier toch relatieve rust kunt vinden. Het mooiste plekje vind ik het kleine sluisje achter de brandweerkazerne en de Groote Zeesluis. Daar ben ik iedere week te vinden bij café Ome Ko voor een borrel. Komt u naar Muiden? Dan raad ik u aan om het Muiderslot te bezoeken en een prachtige wandeling over de stadswallen en de oude zeedijk naar Muiderberg te maken.”

Ron Bot,
directeur Horecagroep Muiderberg

 

Oud-burgemeester Anne-Marie Worm-De Moel
"Op slag verliefd"

  “Ik herinner me de eerste kennismaking met Muiden nog heel goed. Ik was te vroeg voor een afspraak en besloot Muiden eens binnen te rijden. Ik belandde bij de bakker aan de Herengracht. Daar nam ik een koffie met een stukje speculaas. Ik zat daar, keek naar buiten en was eigenlijk meteen verliefd op het stadje. Ik viel voor de gezelligheid en de schoonheid van de vesting van Muiden en het brinkdorp Muiderberg.”

De Oud-burgemeester van Muiden,
mevrouw Anne-Marie Worm-De Moel

 

Brugwachter Marjan Wasseur
“Mooi en gezellig stadje aan het IJsselmeer”
“Muiden is een mooi en gezellig stadje aan het IJsselmeer met prachtig uitzicht op Pampus,” zegt Marjan Wasseur die sinds 2002 brugwachter in Muiden is. “Het leuke aan mijn werk is het vele contact met de mensen. Met zowel bekenden als onbekenden! Het vaarseizoen loopt tot eind oktober en daarna keert de rust terug. Voor mij is de gezelligheid dan ook vooral in de zomermaanden te vinden bij de Grote Zeesluis. Er zijn dan zat boten en mensen te zien. Als u in Muiden bent, moet u zeker een kijkje nemen in het bijzondere Muiderslot. Stap daarna op de boot richting Pampus en laat u daar rondleiden door een gids.”  

Marjan Wasseur,
brugwachter in Muiden

  

 

Dierenarts Hans Terwee
“Muiden biedt volop watersportmogelijkheden en uitgaansgelegenheden”
Dierenarts Hans Terwee maakte in 1985 door het zeilen voor het eerst kennis met Muiden. Hij was direct gecharmeerd van de vestingstad en wilde daar graag ooit zijn beroep uitoefenen. “Muiden biedt volop watersportmogelijkheden en gelegenheden om gezellig te borrelen of lekker uit eten te gaan. De sfeer is gemoedelijk, sportief en Muiders zijn recht door zee! Voor mij is het mooiste plekje het noordelijk deel van de dijk bij het Muiderslot met uitzicht over het IJsselmeer en Pampus. Links zie je de haven, Muiden en het Muiderslot. Als u met de boot naar Muiden komt raad ik u aan wijn en kaas te halen bij de Proeftafel van Muiden. Aan boord kunt u daarna genieten van de aktiviteiten bij de sluis. Het is geweldig om te zien wat daar allemaal gebeurt. Als u met de auto komt, raad ik u aan een bezoek aan het Muiderslot te brengen, dan met de boot naar Pampus te varen en bij terugkomst een drankje te drinken bij de sluis. De dag kunt u afsluiten met een lekker diner bij een van de vele restaurants.”

Hans Terwee, dierenarts in Muiden

 

Vestigingsmanager Van Capelle Bouwbedrijf en Muidenvestinglid Joop van Capelle
“Bruisende stad waarin veel gebeurt”
“Muiden is ondanks de kleinschaligheid een bruisende stad. Er gebeurt veel, ook op verenigings- en evenementenvlak. Er is voor ieder wat wils,” zegt Joop van Capelle. Hij is een geboren en getogen Muider en heeft in de loop der tijd de drukte zien toenemen. ”Vooral het gedeelte langs de Herengracht heeft iets magisch. Dat merk je omdat het daar altijd druk is. De sfeer in Muiden is gezellig en gemoedelijk. Grote groepen zijn belangstellend naar elkaar toe en dat zie je ook terug tijdens activiteiten en evenementen. Bezoekt u Muiden? Dan raad ik u aan om het Muiderslot en Pampus te verkennen. In de wintermaanden is een bezoek aan de Kerstfair de moeite waard.”

Joop van Capelle, Muidenvestinglid en vestigingsmanager Van Capelle Bouwbedrijf

 

Karin Mun
“Klein van formaat, groots in uitstraling!”
“Muiden is een kleine stad waar veel te beleven valt. Klein van formaat, maar groots in uitstraling,” zegt Karin Mun die getogen is in de vestingstad.
”U ziet en beleeft hier een unieke mengeling van historie, horeca, nautiek en veel natuur. Echt een stadje dat haar historische karakter door de eeuwen heen behouden heeft. Veel mensen zijn u daar al voorgegaan, zoals P.C. Hooft. Die heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten en dat proeft u ook! Wanneer u langs de Herengracht loopt en naar de Bruine Vloot kijkt met op de achtergrond het Muiderslot, ziet u de historie en nautiek bijeenkomen. Een prachtig plaatje! De gezelligste plek kunt u vinden rond de Groote Zeesluis. U kunt daar op uw gemak flaneren en een blik werpen op de terrasjes en de boten die voorbijvaren.”

Karin Mun

 

Eigenaar De Heeren Schilders Michiel Recourt
“Gezellige mensen en schitterende architectuur”
“Als ik aan Muiden denk, dan zie ik gezellige mensen en schitterende architectuur voor me. Vooral het oude gedeelte is prachtig en een leuke plek om te werken,” zegt Michiel Recourt. “De sfeer is heel gemoedelijk. Bekend en onbekend gaan goed met elkaar om. Dat merk je vooral als je op een terrasje aan de sluis zit waarvan je uitkijkt op de gracht die dwars door Muiden loopt. Dat is een mooi gezicht, maar het mooist is natuurlijk het imposante Muiderslot. Bezoekt u Muiden? Neem een lekkere lunch bij Fort H., bezoek het Muiderslot en maak een mooie wandeling over de dijk naar Muiderberg. Ga bij terugkomst lekker op het terras bij Ome Ko zitten en geniet van de gezelligheid.”

Michiel Recourt,
eigenaar De Heeren Schilders

 

Eigenaresse Orangerie van Muiden Anja Boer
 “Muiden heeft een echt oud-Hollands sfeertje"
Orangerie eigenaresse Anja Boer verhuisde een jaar geleden van Nigtevecht naar Muiden. Ze was direct onder de indruk van de gemoedelijkheid en de mooie plaats. “Muiden heeft een echt oud-Hollands sfeertje. Het is een leuke stadje met veel horeca. Vooral in het zomerseizoen aan de sluis is er volop gezelligheid. Met enige regelmaat ben ik op een terrasje of in een cafeetje te vinden. Wat Muiden ook speciaal maakt, zijn de prachtige Bruine Vloot en de mooie monumentale pandjes. Als u Muiden bezoekt mag u zeker het Muiderslot niet missen. Maak de dag compleet met een drankje aan de sluis en een hapje in een van de vele restaurants. Wat ik de mooiste plek vind? Mijn salon zit in een orangerie aan de Vecht op een prachtige locatie.”

Anja Boer,
Eigenaresse Orangerie van Muiden

 

Ondernemer Margot Eras van ERAS Interieurarchitect
“Geweldige stad onder de rook van Amsterdam”
Interieurarchitect Margot Eras verruilde 16 jaar geleden het lommerrijke Muiderberg voor het meer stedelijke Muiden. “Muiden is een geweldige stad onder de rook van Amsterdam. Bijzonder is de ruimte, rust en leegte van het polderlandschap tegenover de gezellige drukte in het centrum. Het mooiste plekje is de waterkom vlak voor de Vechtbrug. Sinds kort ligt daar een passantensteiger. Voor de bruine vloot is dat een mooie plek om langs te varen. Het is nu een levendige hoek geworden. Wat voor mij als interieurarchitect een mooie plek is en er bovenuit springt is het voormalige zoutfabriekterrein, de Bouvy-wijk, een moderne invulling van architect Jan Hoogstadt binnen een oude stadskern. Toeristen raad ik aan een tocht over het water te maken. Zoals de nieuwe zomerveerdienst van Muiden naar Weesp. Dat is een eenvoudige manier van bootje varen en genieten op het water.”

Margot Eras,
van ERAS Interieurarchitect

 

Muider amateurfotograaf Dick Rozendaal
“Ik ben verliefd op het IJsselmeer”
Dick Rozendaal is een verwoed amateurfotograaf. Waar hij gaat, gaat zijn camera met hem mee. Als geboren en getogen Muider is geen enkel plekje meer een geheim voor hem. “Ik ben verliefd op het IJsselmeer. Als ik even down ben, is het heerlijk om langs de dijk uit te waaien. Het meest bijzondere aan Muiden zijn de gastvrije mensen. Als toerist raad ik u aan om tochtje naar Pampus te maken. Dat is een fantastische ervaring voor de hele familie. Vooral het moment dat u de levendige haven van Muiden binnen komt mag u zeker niet missen. Vergeet bij een bezoek aan de vestingstad niet om een foto te maken van het prachtige Muiderslot met op de voorgrond de haven.”

De amateurfotograaf van Muiden,
Dick Rozendaal

Sluiswachter Wouter Wormhoudt
“Een prachtig oud stadje ”
Wouter Wormhoudt is één van de sluiswachters van Muiden. Hij is daar geboren en getogen. “Muiden is prachtig in alle opzichten. De combinatie van het water, de sluis en de terrassen maakt het bijzonder. Als bezoeker raad ik u aan om bij de sluis te gaan staan en te kijken naar de passerende boten. Ook het Muiderslot is een echte publiekstrekker. Mijn favoriete plek is het uitzicht op de Noordpolder en het IJmeer vanaf de Ton Koolsingel. Het is daar echt prachtig.”

De sluiswachter van Muiden,
Wouter Wormhoudt


 

Havenmeester Mathieu Hendriksen
“Muiden is gastvrij”
Mathieu Hendriksen maakte 40 jaar geleden voor het eerst kennis met Muiden. Met zijn houten zeilsloepje meerde hij af om naar café Ome Ko te gaan. “Mijn eerste indruk van de vestingstad was: feest! In de zomer is er reuring. Het is dan een komen en gaan van mensen en schepen. Een van de mooiste plekjes is het uitzicht op de volkstuintjes vanaf de dijk. Evenals de Herengracht bij laag zonlicht vanaf mijn eigen klipper. Muiden is gastvrij, dat is het mooie aan de vestingstad. Bezoekers raad ik aan om te parkeren op P1 of P2 en dan een mooie wandeling door de oude stadskern te maken. Vergeet daarbij niet om de prachtige Sint Nicolaaskerk op het plein te bezoeken.”

Mathieu Hendriksen,
havenmeester voor de plek waar charterschepen afmeren en in de 100 meter zone voor de sluis


 

Uitbaatster en makelaar Daniëlle Westerweel
"Muiden is boeiend in alle opzichten"
Daniëlle Westerweel kwam een kleine twintig jaar geleden in Muiden wonen. Ze was gecharmeerd van de warmte en gezelligheid van de vestingstad. Inmiddels is Westerweel uitbaatster van Slapen in Muiden.Een oud-smederij waar toeristen kunnen overnachten. "Muiden is in alle opzichten boeiend. Op cultureel vlak heeft de stad veel te bieden, maar ook op het gebied van festiviteiten en evenementen. Hierbij denk ik aan de Muider Hardzeildagen, maar ook het Spieringfestival. Er is zeker potentie, maar uiteraard alleen met medewerking van de politiek. Wellicht dat een gemeentelijke fusie een verfrissende, professionele inbreng kan leveren, Muiden met zijn tijd mee kan laten gaan en zo de toeristen iets kan bieden."

Daniëlle Westerweel,
Uitbaatster Slapen in Muiden en makelaar


 

Beheerder en voorzitter Guus Kroon
“Klein stadje met eigen karakter”  
Guus Kroon is een geboren en getogen Muider. Hij is beheerder van het Historisch archief Muiden en daarnaast secretaris van het Muider Muizenfort Museum. “Muiden is een klein stadje met een eigen karakter. Dat komt door de strategische ligging, de rijke historie en de samenkomst van water en wegen. Zomers leeft het en ’s winters is het ingetogen. De meest bijzondere plek vind ik het weidse uitzicht bij de Peperbus. Je kunt vanaf dat punt de Vecht, het Gooimeer, de Noordpolder en het Muiderslot zien. Als Muiden meer de historische schatten promoot, zie ik voor Muiden zeker nog meer mogelijkheden op het gebied van kwalitatief toerisme.”

Guus Kroon, beheerder historisch archief Muiden en secretaris Muider Muizenfort Museum


 

Gids en voorzitter Joop Lahnstein
“Ik geniet van de intimiteit die Muiden biedt ”
Joop Lahnstein is voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden en geeft rondleidingen door de oude vestingstad. Hij geniet van de intimiteit die Muiden door de rijke historie en kleinschaligheid biedt. “Toen ik in 1970 kennismaakte met Muiden, was er nog weinig historisch besef. Dat is pas halverwege de jaren 70 aangewakkerd. Het mooiste plekje vind ik het Kerkplein voor de Grote Kerk. De toren is van voor 1200, het gebouw zelf is van 1450. Voor gezelligheid moet je rond de Grote Zeesluis zijn. Het is daar altijd levendig. De gemeente, de MOR en het kerkbestuur zetten zich goed in om Muiden nog aantrekkelijker te maken, ook in de wintermaanden. Muiden heeft zeker potentie. Kijk maar naar het Muizenfort. Daar zijn ze hard bezig om in de toekomst een expositie in te richten en de loopgraven in oude luister te herstellen. Maar het zal nog wel even duren voordat het klaar is.”

Joop Lahnstein,voorzitter Historische Kring Stad Muiden


 

Ondernemer Menno Hoekstra
“Havenstadje met veel toeristische potentie”
“Muiden is een mooi havenstadje met veel toeristische potentie. Het heeft een hele eigen en eigenwijze dynamiek. Het is een oase van relatieve rust met mooie toeristische attracties in de overvolle Randstad. Veertien jaar geleden ben ik hier voor het eerst binnengevaren met mijn zeilschip. Sinds die tijd ben ik verknocht aan Muiden. Ik zat al in de scheepvaart en ben dagtochtzeilschepen gaan bouwen die voldoen aan de Muiderse maten. Als ondernemer heb ik meer met de zomer dan met de winter. Zomers zijn mijn boten goed gevuld met mensen. Het gezelligste plekje is de sluis met rondom de terrassen. Het meest bijzondere is het dijkhuisje bij de Noordpolderweg. Als je daar langs komt is het net of je een end terug gaat in de tijd.”

Menno Hoekstra, De Muider Compagnie


 

Ondernemer Lyanne de Kleine
“Ik beleef Muiden echt! ”
“Muiden is voor mij een heerlijke stad om te wonen en te werken. Het meest bijzondere is dat we twee seizoenen hebben. In de zomer is het één groot feest, vanaf oktober is Muiden weer van de Muiders. Ik beleef Muiden echt! Behalve dat ik eigenaresse ben van De Tafel van Muiden, zit ik ook in de pr-commissie van de Muidense Ondernemers Raad. Daarnaast roei en zeil ik hier. Als ondernemer en bewoner ben ik erg trots op Muiden en draag dat graag uit.”

Lyanne De Kleine, De Tafel van Muiden en
PR-commissielid Muidense Ondernemers Raad


 

Horeca-ondernemer Roy Moolhuizen
"Levendig en leefbaar"
"Muiden is ontzettend gezellig en open, iedereen is welkom. Het is nu ontzettend in ontwikkeling, volgens mij is dat niet verkeerd. Het vormt geen bedreiging voor de oude kern, misschien is uitbreiding zelfs wel nodig om de oude kern te behouden. Of ik buiten Muiden zou kunnen? Nee, ik ben hier geboren en getogen, ik moet er niet aan denken dat ik niet meer in Muiden zou kunnen zijn. Hoe zeiden ze dat ook al weer: levendig en leefbaar. Dat is Muiden!"

Roy Moolhuizen, havencafé Fort HOndernemer Camiel Meijer
“Muiden is top! ”
“Muiden is een stad met veel mogelijkheden en ik vind het leuk om daar deel vanuit te maken. Zomers is de vestingstad één en al gezelligheid met volle terrassen en passerende boten. De Zeesluis is mijn favoriete plek. Het is heerlijk om op een terras te zitten en daarop uit te kijken. Drie jaar geleden kreeg ik de kans om midden in het centrum een restaurant te beginnen. Die heb ik met beide handen gegrepen. Ondertussen heb ik een vaste klantenkring opgebouwd. Als ondernemer zie ik echter wel mogelijke verbeterpunten. Zo zou het parkeerbeleid soepeler kunnen. Daardoor kan de stad groeien. Maar al met al is Muiden top!”

Camiel Meijer, Brasserie Muiden
Het beste van Muiden in een dag te beleven. > >


Hijs de zeilen en voel de wind door je haren... > >


Proef Muiden! Uitstekende keus voor een heerlijke avond uit. > >


Klik hier voor een uitgebreid aanbod aan arrangementen in Muiden.
> >