Roemrijke historie


Floris V

Muiderslot

PC Hooft

Zeesluis

Fort Pamus

Bezoek Muiden

Muiden is meer dan duizend jaar oud. 953 is een belangrijk jaar in de historie. Toen droeg Koning Otto het dorp over aan de Sint Maartenskerk in Utrecht. Deze schenking is vastgelegd in een oorkonde en vormt de aanleiding voor de viering van het 1000-jarig bestaan van Muiden in 1953. De eerste vermeldingen van een nederzetting aan de Vechtmonding dateren echter al van 777. De Friezen hebben de naam bedacht: Amuthon. Dat betekent 'monding van de A', waarbij A stond voor de Vecht. Via de Romeinse benaming Amuda verbasterde de naam tot Mude, Muyen en Muiden. In 1122 krijgt Muiden het recht om markt te houden en een omwalling aan te leggen. Omstreeks 1280 wordt in opdracht van Graaf Floris de Vijfde het Muiderslot gebouwd. De graaf werd in 1296 vermoord door opstandige edelen. Het kasteel werd verwoest maar later herbouwd. In de 17e eeuw was de beroemde schrijver en historicus PC Hooft bewoner van het Muiderslot. In die tijd werd de vesting (sinds 1427) uitgebreid met wallen en bastions en werd de Grote Zeesluis gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De stenen sluisbeer en de westbatterij kwamen in 1852. Muiden maakte vervolgens ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het forteiland Pampus, 3 kilometer uit de kust van Muiden, werd gebouwd in de periode 1887-1897 en was bestemd om de ingang van het IJ te beschermen. Kruit, zout en scheepsbouw werden de belangrijkste industrieën van Muiden.

Vandaag de dag is veel van die roemrijke historie terug te vinden in Muiden. Zeker wanneer u een bezoek brengt aan het Muiderslot en Pampus. Voor jong en oud zeer de moeite waard.


istorische Kring Stad Muiden
De Historische Kring Stad Muiden (HKSM) is een vereniging met leden die geïnteresseerd zijn in het verleden van Muiden. Voor een stadswandeling door Muiden kunt u een routekaart bestellen, hierop staan ook de belangrijke monumenten en informatie over de historie van Muiden. Contactpersoon HKSM: Mevr. A. Blum tel.: 0294-264569 / info@hksm.nl Voor meer informatie kunt u ook de website bezoeken: www.hksm.nlHet beste van Muiden in een dag te beleven. > >


Hijs de zeilen en voel de wind door je haren... > >


Proef Muiden! Uitstekende keus voor een heerlijke avond uit. > >


Klik hier voor een uitgebreid aanbod aan arrangementen in Muiden.
> >